Jak kupować dobre mięso oraz wędliny?
Studio ogólne

Jak kupować dobre mięso oraz wędliny?

Wybór mięs oraz wędlin w sklepie jest ogromny i trudno nam podjąć odpowiednią decyzję. Najczęściej robimy zakupy w pośpiechu i wybieramy produkty, które są najtańsze. Warto jednak zwracać uwagę na kilka ważnych elementów, aby cieszyć się odpowiednim smakiem i aromatem danych produktów.

Wiele wędlin, które kupujemy w dużych sklepach i supermarketach, niestety pozostawia sporo do życzenia, zarówno pod względem smaku, ja i jakości. Zazwyczaj posiadają one w swoim składzie wiele składników konserwujących, aromatyzujących oraz innych chemicznych związków. Dlatego wybierając dany produkt, powinniśmy dokładnie przyjrzeć się etykiecie, na której będą widniały informacje o składzie. Wybierając wędliny w sklepie z mięsem, możemy zapytać sprzedawcę o to, skąd dane wędliny są sprowadzone oraz przyjrzeć się, jak wyglądają.

Jak czytać etykiety?

Podczas zakupów zazwyczaj odpuszczamy sobie czytanie etykiet na produktach, bo po prostu nie mamy na to czasu. Warto jednak zmienić takie podejście i zacząć lepiej przyglądać się produktom, które trafiają do naszego domu. Czytanie etykiet z czasem stanie się zbędne, bo zapoznasz się danym produktem. Wcześniej jednak warto dokładnie wczytać się w informacje, które podane się są na poszczególnych etykietach. Niekiedy widnieją tam informacje zapisane bardzo małym drukiem lub oznaczone specjalnymi skrótami. Warto odszyfrować dane znaki, aby dowiedzieć się, co właściwie zostało dodane do danego produktu.

Jeśli na etykiecie widnieje napis, że produkt jest wysokowydajny, powinniście zdecydowanie go unikać. Oznacza to, że dany produkt został ,,napompowany” substancjami, które pozwoliły zwiększyć jego objętość, np. wodą, solą czy konserwantami. Zazwyczaj wychodzi na to, że w składzie znajduje się bardzo mało naturalnego mięsa.

Smaczne wędliny przyrządzane według tradycyjnych receptur dostępne są na stronie wedlinyzdebiny.pl

Jednym ze skrótów jest MOM, co oznacza – mięso oddzielone mechanicznie. To także wypełniacz produktów mięsnych. To zmielone resztki, np. z drobiu. I chociaż zazwyczaj wypisana jest jego zawartość, to jakość pozostawia wiele do życzenia.

Innym składnikiem, którego należy unikać jest białko sojowe. Jest dodawane, żeby podwyższyć procentową zawartość białka w wędlinie, które jak wiadomo jest bardzo istotne. Warto jednak zwracać uwagę na pozostałe składniki mięsa. Poza tym białko sojowe pochłania duże ilości wody, przez co przyczynia się do powiększania objętości wędliny.

Wszelkie skróty literowe i cyfrowe to różnego rodzaju konserwanty lub barwniki, które zabezpieczają wędlinę przed utratą wody i innych składników, a także podkreślają jej wygląd, który ma zachęcać do kupowania. Nie należy się na to nabierać.

Wędliny bez etykiet

Oczywiście nie musimy zawsze kupować wędlin, które są zapakowane i widnieją na nich etykiety. Możemy wybrać się do sklepu mięsnego i tam dokonać zakupu. Każdy zapytany przez nas sprzedawca ma obowiązek poinformować nas o składzie danego produktu. Warto także zapytać o to, skąd przywożone są dane wędliny. W ten sposób będziemy mogli sprawdzić daną wytwórnię w Internecie.

Post Comment