Domowy krem nawilżający bez emulgatorów.

Ma nieco bardziej tłustą konsystencję niż komercyjny krem nawilżający, ale utrzyma się przez dobry miesiąc i dwa miesiące, nawet jeśli trzymasz go w lodówce, bez konserwantów.

Składniki. Materiały na danie

Do słoika o pojemności 50 ml potrzebujesz :
30 g wybranego oleju roślinnego (można też użyć dwóch różnych olejów),
1 łyżeczka dowolnego hydrolatu (lub 6g),
1 łyżeczka wosku pszczelego (lub 6g),
opcjonalnie: 3 krople olejku eterycznego,
opcjonalnie: środek konserwujący, taki jak ekstrakt z pestek grejpfruta,
opcjonalnie: 2 szczypty gumy ksantanowej do zagęszczenia kremu.
Wosk pszczeli sam w sobie nie jest emulgatorem, ale nada Twojemu kremowi oleistą stronę, która przypomina komercyjny krem, będąc jednocześnie bardziej oleistą. W rzeczywistości, komercyjne kremy zawierają do 80% wody, podczas gdy nasza receptura zawiera tylko niewielką ilość bazy wodnej (hydrolat zastępuje wodę).

Przybory kuchenne.

1 słoik z zakręcaną pokrywką, konsystencja 50ml,
1 rondel i miska do kąpieli wodnej,
1 pojemnik z dzióbkiem,
1 mała trzepaczka,
1 mała szpachelka,
1 skala.

Krok po kroku.

Przygotować rondel z dnem z wody do kąpieli wodnej. W misce, która zmieści się do rondla, wymieszaj olej i wosk pszczeli, a następnie podgrzewaj w podwójnym kotle, aż wosk całkowicie się rozpuści.
Wyjąć miskę. Dodajemy powoli hydrosol, gdy mieszanina ma około 40 stopni (dobra gorąca kąpiel), mieszając jednocześnie małym widelcem lub trzepaczką. Hydrolat nie powinien być wyjmowany z lodówki, gdyż może to spowodować zastygnięcie wosku.
Kontynuować ubijanie jak w przypadku majonezu, aż emulsja zastygnie. W tym momencie dodaj olejek eteryczny (najwyżej 3 krople) i gumę ksantanową, aby zagęścić krem. Ten krok jest opcjonalny, ale sprawia, że krem jest bardziej aromatyczny i gładki.
Przełóż łopatką do słoika i opatrz etykietą.